Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ταμπάχανα: Η γενέτηρα και τα πρώτα βυζαντινά βήματα του Μπάμπη Γκολέ.

Μπάμπης Γκολές και Γιώργος Τζεδάκης.  (Μπουζούκι & Μπουζουξίδες )
Στα Ταμπάχανα της Πάτρας το 1947 γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μπάμπης Γκολές. Με την μουσική άρχισε να ασχολείται από την ηλικία των 8 ετών, παίζοντας Κιθάρα και Ούτι, γι’ αυτό και θεωρείται αυτοδίδακτος γνώστης των οργάνων αυτών, καθώς και του μπουζουκιού, το οποίο ξεκίνησε να μαθαίνει από την ηλικία των δώδεκα χρονών. Στην γειτονιά της Αγίας Παρασκευής ( όπου διέμενε και ο γράφων  την εποχή του 1970 ) και για πολλά χρόνια, όλοι ενθυμούνται και το ανέφεραν με περηφάνια στις συζητήσεις τους το πέρασμα του από την ομώνυμη εκκλησία  όπου ήταν ψάλτης, αλλά και ότι μέντορας και διδάσκαλος του έλεγαν πως ήταν ένας γέροντας από τα προσφυγικά, ο οποίος  ήταν πολύ καλός γνώστης της Βυζαντινής μουσικής, και που φαίνεται πως τον είχε επηρεάσει καθοριστικά. 


Αυτές οι επιρροές σημάδεψαν το μουσικολογικό ύφος του Μπάμπη και καθώς ωρίμαζαν αυτά τα ακούσματα στο πέρασμα του χρόνου έδωσαν καρπούς και απολαυστικές στιγμές στην απόδοση του βυζαντινού ύφους στα τραγούδια του.

Το 1964, σε ένα καφενείο στου Ταραμπούρα στο Ψαροφάϊ Πατρών, έκανε το πρώτο του επαγγελματικό ξεκίνημα και τα μουσικά του βήματα περιδιάβαιναν  για αρκετά χρόνια τις γειτονιές  της Πάτρας, μέχρι να πατήσουν γερά το σανίδι στο παλιό ¨Χάραμα ¨ μια ρομαντική λαϊκή ταβέρνα που διατηρούσαν οι αδελφοί Οικονόμου στου ¨Ρίτσι ¨ κοντά στην Οβρυά Πατρών.
Από εκεί έχουμε τις πρώτες αναμνήσεις μας και τις εικόνες, οι Πατρινοί που είναι σήμερα κοντά στην ηλικία του, ενώ τότε αποτελούσαν την ευαίσθητη καλλιτεχνικά νεολαία της Πάτρας που στο 
πρόσωπό του Γκολέ ανακάλυπτε ξανά την γοητεία του ρεμπέτικου τραγουδιού.


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούμε να ακούσουμε τον Μπάμπη να αποδίδει με μια χαρακτηριστικά βυζαντινή τεχνοτροπία, έναν " μανέ " , 
το τραγουδάκι ¨Καημό μες την καρδούλα μου ¨ που παρουσιάσθηκε στην εκπομπή ¨Κοίτα τι έκανες ¨, και είναι από τις σπάνιες χαρακτηριστικές εκτελέσεις του. 


( Μαχούρ σε τονική βάση ρε. )                                                                                           Ιανός.